Családi ház blog

Használatbavételi engedély helyett hatósági bizonyítvány

2016. február 11.
04

Új, egyszerű bejelentési eljárás hatálya alatt épülő családi házunk elkészülte után már nem kell használatbavételi engedélyt kérnünk. Helyette viszont hatósági bizonyítványt kell igényelni a helyi jegyzőtől. A hatósági bizonyítvány megkéréséhez be kell nyújtanunk az elektronikus építési napló összesítő lapját, valamint energetikai tanúsítványt is kell készíttetnünk. Itt fontos megjegyezni, hogy az egyszerű bejentési eljárás keretén belül nem kell energetikai számítást mellékelnünk, viszont a hatósági bizonyítványhoz nem juthat senki energetikai tanúsítvány nélkül. Ennek értelmében a tervezett házunknak ez eddigiekhez hasonlóan teljesítenie kell a hatályos energetikai előírásokat.

Ha 3 évnél hosszabbra nyúlt az építkezésünk akkor az évi 200.000 Ft-os  bírságot is teljesítenünk kell. Érdekes különbség az eddigiekhez képest, hogy a települési jegyző adja ki a bizonyítványt a házunk elkészültéről, nem pedig az illetéskes hatóság, akihez az egyszerű bejelentést megtettük. Lehetséges viszont az, hogy az hivatalban dolgozó jegyző semmilyen építészeti-műszaki kvalitásokkal nem rendelkezik.

Egyszerűsödni, gyorsulni látszik az építési procedúra. Ennek ellenére ne felejtsük, hogy a tervező és a kivitelező kiválasztása fontos feladat. Szánjuk rá a megfelelő mennyiségű időt és energiát, ezzel súlyos pénzösszegeket spórolhatunk.

google_plustwitter