Családi ház blog

300 m2 alatti családi házak kivitelezése

2016. február 4.
03

Az egyszerű bejelentés  alapján induló kivitelezéseknél a bejelentéssel párhuzamosan a kivitelezésre vonatkozóan is módosultak a jogszabályok. Gyakorlatilag a hivatali ügyintézés csökken, elvileg ezek alapján a kivitelezés megkezdése is gördülékenyebb kell hogy legyen.

Egyszerű esetben a terv beadásától számítva, az egyszerű bejelentés benyújtásától kezdődően az építési hatóság 8 napon belül meghozza döntését. Az elfogadott bejelentés után 15 nappal kezdőthet meg a kivitelezés. Ezek alapján legkedvezőbb esetben az építés egyszerű bejelentése után 3 hét és 3 nappal indulhat is az építkezés.

A kivitelezés megkezdésének legkésőbbi időpontja nincs kikötve, viszont 10 éven belül el kell készülnie a háznak. Nem elhanyagolható az a tény, hogy amennyiben a tervezett családi ház nem készül el 3 éven belül, úgy az azt követő években évi 200.000 Ft „bírságot” kell fizetnie az építtetőnek. Az épület elkészültének végső határideje a bejelentéstől számított 10 év. Ha ez idő alatt nem készül el az épület, a rendelet alapján le kell azt bontani. Ez egy rendkívül kényes kérdés és kérdéses annak megvalósíthatósága. Példaként vegyünk egy családi házat, amit anyagi okok miatt nem tudnak befejezni.  Az elrendelt bontásnak is rendkívül magas költségei vannak. Egy kritikus pénzügyi helyzetben kérdéses hogy ki fogja finanszírozni az elrendelt bontást. Ráadásul a bontási kötelezettség szakmailag és gazdaságilag is élesen vitatható.

google_plustwitter