Családi ház blog

„Egyszerű” bejelentési eljárás

2016. január 20.
01

A 2015-ös év vége számos jogszabályváltozást hozott, köztük kiemelkedő jelentőségű a 2016 január 1-jén hatályba lépő építési törvény módosítása (az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása). A sokat emlegetett, családi házat építtetőket érintő, újonnan bevezetett „Egyszerű bejelentési eljárást” rendeletben (456/2015. Korm. rendelet) határozta meg a kormányzat. Számtalan kérdés merült fel ezzel kapcsolatban: Valóban egyszerű eljárásról beszélünk? Hogyan érinti ez a módosítást az építtetőt, építész tervezőt? Hogyan működik az új eljárás?

A legfontosabb tudnivalók az új eljárással a következők:

300 négyzetméter alapterület alatti ÚJ családi házakra alkalmazható. Itt a hasznos, vagyis az összes helységünk alapterületének összegét kell figyelembe venni, melybe beletartozik a fedett terasz és a fedett gépkocsibeálló is! Fontos megjegyezni hogy csakis ÚJ építés esetén alkalmazható az új, egyszerűsített eljárás, tetőtérbeépítés, épületbővítés (akár egy garázs építés) esetén az eddig szokványos engedélyezési eljárást kell alkalmazni!

Az egyszerű bejelentést az illetékes építésügyi hatóságnál kell megtenni. Ez történhet digitális formátumban az ÉTDR rendszeren keresztül. Ebben az esetben az építtetőnek és a tervezőnek is rendelkeznie kell elektronikus aláírással. Valószínűleg a gyakorlatban a beadás papír alapon történik majd a legtöbb esetben, ugyanis nem minden személy rendelkezik hiteles elektronikus aláírással. A benyújtást követően 8 napon belül születik döntés. A pozitív döntést követően 15 napon belül már kezdődhet is az építkezés.

google_plustwitter