Családi ház blog

Mire figyeljünk telekvásárláskor? (folytatás)

2016. március 4.
07q

Közművek. A mai kor igényeinek megfelelően elképzelhetetlen hogy a telek ne rendelkezzen gáz, víz, szennyvíz és elektromos bekötési lehetőségekkel. Előfordulhat, hogy a tulajdonos mezőgazdasági művelés alól kivont  területet kíván felosztani és azt építési területként értékesíteni. A közművek kiépítésének lehetőségéről mindenképpen tájékozódnunk kell az illetések önkormányzatnál, építési osztálynál. Nem elegendő viszont hogy a telek előtt az utcán megtalálhatóak legyenek a közművek. A közműhozzájárulási díjat meg kell fizetnie a tulajdonosnak, hogy a telekre való beállás megtörténhessen. Ezt minden esetben ellenőrizzük a közműszolgáltatónál. A közműbekütés hiánya egy árcsökkentő tényező is lehet.

A telek objektív, esztétikai tulajdonságaiba nem szeretnénk állást foglalni. Mindenki saját maga döntse el, hogy a kiszemelt terület jó tájolású-e, megfelelő-e a panoráma, stb. Viszont vásárlás előtt mindenképpen kérdezzünk rá az eladónál, hogy geodéziai felmérést végeztek-e a telken, vagyis van-e mérethelyes felmérés a telek hosszméreteit illetve terepviszonyait (rétegvonalas térkép) illetően. Talajmechanikai vizsgálatot, vagyis hogy milyen rétegződésű a talaj, milyen mélyen van a teherhordő talaj, már csak a terveztetés fázisában érdemes elkészíttetni.

Ha a fent említett paramétereket leelenőrizzük vásárlás előtt, nem érhet minket meglepetés a későbbiekben. Hasznos segítséget nyújthat a Földhivatal online szolgáltatása, melyet az alábbi címen érhetünk el: (ügyfélkapus belépésen keresztül)

http://www.foldhivatal.hu/content/view/172/163/

Itt ingyenesen lekérdezhetjük a szóban forgó telek területét és hogy milyen a földhivatali besorolása. (beépítésre szánt terület-e vagy nem). Néhány ezer forintos díj ellenében nem hivatalos térképmásolatot is lekérhetünk az oldalról, mely a telek pontos méreteit is tartalmazza.

google_plustwitter