Családi ház blog

Mire figyeljünk telekvásárláskor?

2016. február 23.
06

Napjainkban a különböző lakásépítési támogatásoknak köszönhetően jelentős felpezsdülés mutatkozik az ingatlanpiacon. Családi házat építtetők között kevés olyan magánember van aki ingatlanszakértőnek mondhatja magát. Bejegyzésünkben pár hasznos tanáccsal, néhány fogalommagyarázattal szeretnénk ellátni a leendő építtetőket.

Az ingatlanhirdetések tele vannak csábító szavakkal. Többek között gyakran olvashatjuk: nagy méretű, közműves telek, déli fekvéssel, jó közlekedéssel. A dolgok mélyére kell ásni ahhoz hogy értékes ingatlanhoz jussunk. Első és legfontosabb, hogy az eladásra kínált ingatlan a földhivatal szemében milyen minősítésű. Beépítésre szánt terület vagy beépítésre nem szánt terület, másképpen fogalmazva külterület-e. Figyelmesnek kell lennünk, adódhat olyan szituáció is, hogy egy kiépült utcahálózaton belül találunk olyan telket amely gyümölcsös, vagy szántó besorolású, vagyis nem beépíthető. Ha ilyen ingatlant veszünk akkor számolnunk kell a telek átminősítésével, nem mellesleg ez a tény alapvetően befolyásolja a telek értékét.

A megvásárolni kívánt ingatlan értékén nem csupán a mérete határozza meg. A településen belüli elhelyezkedés igen is fontos. Egy kisebb, hat-hétszáz négyzetméter nagyságú telek ára igen magasra szökhet, ha az a városközpontban helyezkedik el, esetlegesen műemléki környezetben található. Ezzel szervesen összefügg a telek megközelíthetősége, nem mindegy hogy jó tömegközlekedési kapcsolatokkal ellátott területről van-e szó, vagy a kertváros külső részén elhelyezkedő, frissen parcellázott területről, ahol még a szilárd burkolatú közút sem készült el.

A közműbekötések meglétét minden esetben ellenőriznünk kell, mivel fontos árbefolyásoló tényező. Ezzel a témával a következő bejegyzésünk foglalkozik részletesen.

google_plustwitter