Családi ház blog

Passzívház (folytatás)

2016. április 8.
10

Nyári időben fő feladat az épület hővédelmének biztosítása. Ezt a kisebb felmelegedő-lehűlő felületű, egyszerű épülettömeg mellett megfelelő árnyékoló rendszerek kialakításával érhetjük el. A téli hideg, valamint a nyári melege kompenzálásához a talajban lefektetett akár 80-100 méter hosszúságú csőrendszer szállítja a talajban felmelegedett, vagy lehűlt levegőt. Ezáltal a geotermikus energiát is kihasználja a passzívház.

Összefoglalva, a passzívház egy összetett rendszer, mely a megfelelő hőháztartás elérése érdekében  magas igényszintű szerkezetekből építkezik és a megújuló energiák maximális felhasználására törekszik. Igaz, hogy egy ilyen épület az átlagosnál jóval magasabb négyzetméteráron építhető meg, viszont a fenntartási-üzemeltetési költsége 90%-kal alacsonyab a hagyományos építési technológiával készült házzal szemben. Egy passzívház földgázfogyasztása 0, hiszen nincs is szükség nem-megújuló energiahordozóra. Éves szinten minimális áramfelhasználás jelentkezik a passzívházaknál, hiszen a gépészeti rendszerek üzemeltetéséhez szükség van elektromos hálózatra. Ennek egy része vagy egésze azonban napelemekkel kiváltható.

A passzívház lakói maximálisan élvezhetik annak minden előnyét. A minimális fűtési költség mellett tökéletes hőérzetet, hőháztartást biztosít az épület, hiszen nem alakul ki hideg sugárzás, nincsen huzat. A hőcserélőnek köszönhetően minden helységben friss, akár különböző hőmérsékletre beállítható levegő érkezik, szellőztetésre nincsen szükség. A szabalyozott páratartalomnak köszönhetően nem alakul ki penészedés, a beérkező levegő megfelelő páratartalmú, pollenmentes.

A fentiek alapján kijelenthetjük hogy a passzívház tervezés és kivitelezés összetett folyamat. Megfelelő szakembereket igényel a teljes épület épületszerkzeteinek és gépészeti rendszereinek megalkotása. Nem elegendő vastag hőszigetelést tenni a házunkra, a megújuló energiák felhasználása és tudatos alkalmazása a fő cél, mely a környezettudatos szemléletünk alapja.

google_plustwitter