Családi ház blog

Passzívház

2016. március 30.
09

Az utóbbi években már-már divatszóvá vált a passzívház kifejezés. Gyakran marketingfogásként alkalmazzák ingatlanhirdetésekben, az energiatakarékosság jegyében sokan szeretnének passzívházban, vagy azt megközelítő minőségű épületben lakni. A passzívház minősítés megszerzéséhez azonban szigorú követelményrendszernek kell megfelelni, és a hivatalos minősítési rendszert is el kell végezni hogy valóban passzívházról beszélhessünk.

 

Mi is a passzívház pontosan?

A passzívház olyan épület (nem csak lakóépület, lehet bármilyen más rendeltetésű is), melyeben a kellemes hőérzet biztosítása a szellőztetéshez szükséges levegő utánfűtésével vagy utánhűtéssel megoldható további levegő visszaforgatása nélkül. Vagyis nincs szükség hagyományos fűtőberendezésre (pl.: gázkazán), a szellőztetésre szánt levegőt korszerű légkezelő berendezések segítségével téli időben utánfűtve, nyáron utánhűtve juttatjuk vissza a lakótérbe. Ennek az utánfűtésnek az éves energiaigénye 15 kWh/m2év, míg egy hagyományos épület energiaszükséglete több mint 400 kWh/m2év. Így a passzívházak évente 80-90 % energiát takarítanak meg.

Passzívházaknál alapelv a hőveszteség minimalizálása. Ezt a tervezők egyrészt a szokványosnál nagyságrendekkel vastagabb hőszigeteléssel érik el. Gyakori a 30-35 cm-es hőszigetelési vastagság is. A hőszigetelés nem ér véget a talajszinten, a passzívházakat teljesen körbecsomagolják hőszigeteléssel, még az alapozás alatt is készül hőszigetelés. A nyílászáró szerkezetek 3 rétegű üvvegezéssel, nemesgáz kitöltéssel készülnek. Passzívházaknál minden épületszerkezet, minden csomópont hőhídmentes kialakítással kell hogy készüljön. Ez kiemelten fontos, mivel a passzívház minőség eléréséhez minden szerkezetnek (falazat, födém, tetőszerkezet, nyílászárók) szigorú hőtechnikai előírást kell teljesítenie.

A napenergia (szoláris energia) aktív és passzív hasznosítása kiemelt fontosságú. A passzív napenergia-hasznosítás az épület megfelelő tájolását jelenti, mely ideális esetben D-i. Ezzel is csökkenteni tudjuk a téli hőenergia-szükségletet. Aktív szoláris energiahasznosítást a tetőn elhelyezett vákumcsöves napkollektorok, valamint a napelemek jelentik. A napkollektor az épület téli hőenergia-szükségletét biztosítja, a napelem segítségével az elektromos energiaszükséglet egy részét tudjuk fedezni.

A passzívház nyári hővédelmének biztosítása árnyékoló rendszerrel történik, gépészeti rendszerének fontos eleme a geotermikus energia hasznosítása, mellyel következő bejegyzésünk foglalkozik.

google_plustwitter