Családi ház blog

Tervezzünk konyhát! – Tervezési tanácsok I.

2016. szeptember 23.
TS_22_látvány_03

Az elmúlt évtizedekben a konyha funkcionális elrendezésében és építészeti minőségében is nagy változáson ment át. Egy dolog változatlan maradt, a konyha minden korban a közösségi élet centrumaként funkcionált, nem csak a „háziasszony munkahelye”, hanem a családi élet központja. Az építtető szempontjából ezért is kiemelt fontosságú a konyha mérete, elhelyezése, többi helyiséggel való kapcsolata, berendezései. Blogbejegyzésünkben ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni.

Tervezési szempontból a konyha állhat önálló helyiségként, valamint a nappali helyiséggel közös térben, „amerikai konyha” elrendezésben. Az újonnan épülő családi házak nagy része „amerikai konyha” kialakítással épül. Ennek oka a modern gépészeti berendezések megjelenésében, illetve abban az igényben rejlik, hogy a család egyik tagja sem szeret egyedül tevékenykedni egy kis helyiségben. Az egybefüggő, nagy közösségi térben komfortosabban érzi magát mindenki. A közös légterű konyha-nappali megalkotása előtt figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy valójában mire is fogjuk használni a konyhánkat. Azoknak a családoknak, akik rendszeresen nagy nyersanyag munkával járó főzést végeznek, ami adott esetben jelentős illatokkal is jár, a hagyományos, különálló konyha helyiséget ajánljuk.

Az „amerikai konyha” térnyerésében fontos szerepe volt a család életvitelének megváltozása. Kevesebbet főzünk, legtöbbször csak a kész ételek melegítésére használjuk a konyhánkat. A nappalival közös helyiségben elhelyezett konyha belsőépítészeti szempontból nagy lehetőségeket rejt. A konyhát épített pulttal, vagy bármilyen bútorzattal , akár az étkezőasztal is összekapcsolhatjuk a tágas nappalinkkal. Napjainkban talán a legelegánsabb a konyhasziget megoldása. Ez tulajdonképpen egy körüljárható, a tér közepére állított pultot, munkalapot jelent, melybe a konyhai berendezések is beépítésre kerülnek. A konyhaszigetet gyakran az étkezőasztallal is összekomponálják.

A különálló konyha helyiségtől a konyhaszigetig eljutva azt látjuk, hogy a konyha egyre inkább reprezentatív helyet kap a lakásunkban. Nem elegendő a megfelelő elhelyezés, a munkalapok megfelelő mérete, pozíciója, a fiókok és szekrények funkcionális elhelyezése, törekednünk kell az egyszerű, kompakt és esztétikus kialakításra. Egy konyha akkor működik igazán jól, ha minden gépnek és berendezésnek megvan a maga helye. Praktikus, ha minden konyhai gépet, berendezést a bútorba beépítetten, azzal harmonizálva helyezünk el. A munkafelületek nagyságát, tárolóhelyek mennyiségét és helyzetét mindig egyedi igények alapján kell meghatározni. A komplett, kész konyhabútorok megvásárlása és beépítése után gyakran csak később derül ki, hogy kevés a fiókos, rész, nem jól hozzáférhető, stb. Ezért tervezőként az egyedi konyhabútor elkészítését javasoljuk, melyhez elengedhetetlen a jó szakember kiválasztása.

Blogunk folytatásában a konkrét elrendezési példákat fogjuk bemutatni, valamint az egyéb tervezési szempontokat is részletesen kifejtjük, úgy mint a gépészeti, világítási igények és burkolatok.

google_plustwitter