Családi ház blog

Tervezzünk konyhát! – Tervezési tanácsok II.

2016. október 11.
11_

Az étel elkészítésének helyének elsősorban funkcionálisan kell működnie. A funkció szempontjából a konyhabútor elhelyezése a mérvadó. Egy adott helységet lineárisan, L vagy U alakban rendezhetünk be, illetve ezeket kombinálhatjuk konyhaszigettel is. A bútorok pozícióját a helység mérete, arányai illetve a szomszédos helységekkel való térkapcsolat határozza meg. Az L és az U alakú elrendezés főzés szempontjából a legpraktikusabb. Elegendő munkafelület áll rendelkezésre, elérhető közelségben. A lineáris elrendezésű konyhákat kisebb lakásokban alkalmazzák, illetve konyhaszigettel, konyhapulttal kiegészítve nagyobb helyiségben is jó döntés lehet.

Konyhánk tervezésénél figyelembe kell vennünk a műszaki lehetőségeket is. A gépészeti berendezések, gáz, víz illetve a csatorna kiállások helyeit, keresztmetszeteket már a tervezés során jól kell megválasztanunk. Felújításoknál, átépítéseknél jelentős költségnövevelő tényező lehet a gépészeti alapvezetékek szükséges áthelyezése, bővítése. Egy konyhasziget kialakításánál fontos, hogy hol vezetjük el az elszívóberendezés csővezetékét. Adott esetben meg is mutathatjuk a gépészetet egy térbe belógó modern elszívóberendezéssel.

A megfelelő világítás kiválasztásánál azt kell szem előtt tartani, hogy a munkafelületek megfelelő mennyiségű és minőségű fényt kapjanak, a konyhában tevékenykedő személy ne árnyékoljon a munkalapra, ahol a főzést, előkészítést végzi. A felső szekrénysor alá rejtett ledszalag, illetve spot fényforrások nem csak funkcionálisan, de esztétikailag is maximálisan kiszolgálják a modern kor  igényeit.

A konyhabútor mellett a fal és a padlóburkolatok megválasztására is hangsúlyt kell fektetni. Ne csupán az áré legyen a döntő szerep, a megfelelő felületű, kopásállóságú burkolat több évtized igénybevétele után is meg kell hogy őrizze esztétikai minőségét. Padlóburkolat tekintetében mindenképpen a hagyományos mázas kerámia lapokat ajánljuk. A fa kedvelőinek remek választás lehet a fa hatású kerámia lap, valamint a remek vízállóságú és tisztíthatóságú Vinil burkolat, mely kő és fa hatású kivitelben is kapható. A laminált padló burkolatokat a nedves körülmények miatt nem célszerű beépíteni.

A fenti szempontok szerinti tudatos, komplex szemlélettel való konyha tervezésénél mindig annak a személynek a véleményére alapozzunk, aki a legtöbbet fogja azt használni. Mivel a konyha a családi fészek központja, ahol valóban minőségi időt tölthet együtt a család akár egy rohanó hétköznap utáni vacsora alkalmával, ezért fontos hogy komfortos és megfelelő hangulatot árasztó helyiség legyen otthonunkban.

google_plustwitter